torsdag 3 juni 2010

Suklaata

Var på Chokladprovning i går. Har väl alltid trott att det inte något för en nötallergiker eftersom det finns ljus choklad och mörk choklad och så allt med fyllning i, typ nötter, körsbär etc etc.....
Men så fel man kan ha!
Vi fick en liten historielektion först och sedan fick vi smaka på krossad kakaoböna.(smakade inte så mycket men var dock rätt besk.
Vi började med 75 % choklad och alla bitarna var gjorda på samma sätt, rörda lika många timmar och innehöll lika mycket socker.
Första biten var en speciell böna från Trinidad. Lite bitter, ganska sträv, rätt god faktiskt. smälte gott i  munnen.
Andra biten var en böna från Madagaskar, Criollo. Den var fruktig och smakade lite citron, smälte fint och smakade ännu godare!
Tredje biten var en "billigare" böna som växte på många olika håll och som de flesta gjorde choklad på. Något på F..... Den smälte också i munnen, smakade kryddigare, lite lakrits.
Slutsats: Criollon var i min smak!
Men hur i all sin dar kan tre bönor smaka så olika trots att de är behandlade så lika?
Sedan fick vi även smaka på 100 % choklad (utan socker alltså) väldigt sträv och torr - inte så gott.
Turen kom därefter till två chokladsorter där den ena innehöll sojalecitin och den andra inte. Den ena var rörd i 48 timmar och den andra i 60 timmar. Den första gjord på en fabrik med 400 anställda och den andra i en med 15 anställda.  Skillnad! Det var det. Den första var grynigare och lenare. Medan den andra var torrare, sprödare, hårdare men utan gryn.
Sist, men inte minst - inte heller godast, var den lilla pralinen, som då var blandad med både grädde och smör.
Nja, jag kör hellre lite choklad från Madagaskar.
Ja, vi fick nog i oss ca 100g choklad i var och magen var mätt och belåten.
Som liten matsäck hade hon gjort i ordning ett litet paket med praliner - som jag ännu inte öppnat. Den får vänta tills jag vet om jag klarade tentan......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar